Για να μην σε πιάσουν...αδιάβαστο :-)
Τι γιορτάζουμε στις 25 του Μάρτη;
Η 25η Μαρτίου είναι από τις σημαντικότερες ημέρες της Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας. Έτσι και κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;
Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Γιατί καθιερώθηκε η 25η ως Επέτειος;
Διπλή γιορτή, ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 συνδέθηκε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων.
Πώς συνδέεται ο μπακαλιάρος με την 25η Μαρτίου;
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ή Σαρακοστή) είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή νηστεία για την ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις γίνεται για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.
Μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται και ο μπακαλιάρος.
Αν και το ψάρι επιτρεπόταν, στην ενδοχώρα ήταν αδύνατο να μεταφερθεί και να καταναλωθεί, πριν χαλάσει. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση. Έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Comments