«Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι»...καλόγεροι ντυμένοι στα κόκκινα που φέρνουν χίλια καλά και χίλιες ευχές!
Μια μικρή αναδρομή:
H ροδιά είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά καλλιεργούμενα οπωροφόρα δένδρα, μεταξύ των επτά ειδών που αναφέρονται στη Βίβλο. Στην Ελλάδα, αν και φυτρώνει από αρχαιοτάτων χρόνων, φαίνεται να εισήχθη από την Περσία. Η αγγλική του ονομασία (pomegranate) προέρχεται από τη λατινική λέξη pomum = μήλο και granatus = “με σπόρους”. Η ελληνική ονομασία μάλλον προέρχεται από την αραβική (rumman) ή την εβραϊκή (rimmon), οι οποίες μεταφράζονται ως «φρούτο του παραδείσου».
Στην ελληνική μυθολογία, το ρόδι έχει συσχετιστεί με τις θεές Δήμητρα και Αφροδίτη, ενώ η ίδια η θεά Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας, απεικονίζεται να κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι. Το ρόδι ως σύμβολο της γονιμότητας, της αναγέννησης και της ευημερίας υπάρχει σε όλες τις επικρατούσες θρησκείες.
Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά
Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο του σπασίματος του ροδιού είναι φυσικό αποτέλεσμα της θέσης του ροδιού στις παραδόσεις των ανθρώπων, ήδη από τον αρχαίο κόσμο. Έτσι, όταν το ρολόι της Πρωτοχρονιάτικης νύχτας χτυπήσει δώδεκα, όλα τα φώτα σβήνουν και όλη η οικογένεια βγαίνει στο κατώφλι του σπιτιού. Αυτός που επιλέγουμε να μπει πρώτος στην πόρτα του σπιτιού, σπάει το ρόδι και εύχεται τα ζουμερά κομμάτια του ροδιού, που μοιάζουν με ρουμπίνια, να γεμίσουν το σπίτι με τόση υγεία και ευτυχία όσοι και οι σπόροι του ροδιού.
Θρεπτικές ιδιότητες
Πλούσιο σε βιταμίνες
Σύμμαχος κατά του διαβήτη
Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Σύμμαχος για γερά κόκκαλα και όμορφο δέρμα
Προστάτης του οργανισμού από τον καρκίνο
Υποστηρικτής της καλής μνήμης
Βοηθός της εγκυμοσύνης
Προστάτης της καρδιάς
Φυσική ορμόνη για τη λίμπιντο
Ως επίλογος, ένα καλό νέο για το Ελληνικό ρόδι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του ελληνικού «Ροδιού Ερμιόνης» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). Το «Ρόδι Ερμιόνης» είναι ρόδι που καλλιεργείται στον Δήμο Ερμιονίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση και από ελαστικό φλοιό, με υποκίτρινο έως και κόκκινο χρώμα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που προκύπτει από την πολυετή καλλιέργεια έχουν προσδώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ρόδια.
Πηγή: http://bitly.ws/xEnF
Comments